Kriteriji za izbiro prednapolnjenih brizg za izpiranje

Kriteriji za izbiro prednapolnjenih brizg za izpiranje

PraxiJect™ brizge za izpiranje, napolnjene s fiziološko raztopino, postavljajo standard kakovosti in varnosti.

Pri prebrizgavanju centralnih venskih katetrov, dializnih katetrov oziroma drugih pripomočkov za žilni pristop je po vsaki aplikaciji zdravila, intravenski terapiji ali odvzemu vzorcev pomembno, da pripomoček za žilni pristop čim dlje deluje. Mislimo na bolnika in izvajalca. Prednapolnjene brizge zdravstvenemu osebju olajšajo delo, poleg tega pa predstavljajo višjo stopnjo varnosti za bolnika.

Prednapolnjene brizge različnih proizvajalcev se v marsičem razlikujejo. PraxiJect™ brizge za izpiranje, napolnjene s fiziološko raztopino, tako postavljajo standard kakovosti in varnosti.

Spoznajte lastnosti Praxiject prednapolnjenih brizg, ki so jih mnoge največje bolnišnične ustanove prepoznale kot najpomembnejše

Pri izbiri in uporabi napolnjene injekcijske brizge za izpiranje pripomočkov za žilni pristop je treba upoštevati:

  1. zasnovo brizge,
  2. hitrost vbrizga med postopkom izpiranja (hitrost izpiranja),
  3. specifikacije izdelka in indikacije za uporabo,
  4. embalažo in označevanje izdelkov,
  5. refluks krvi v kateter na koncu postopka izpiranja,
  6. čas, potreben za odklop katetra ali podaljška
Zasnova brizge

Sodobna zasnova brizg je rezultat desetletij testiranja, posvetovanj in izkušenj klinikov in inženirjev z vsega sveta. Velja mednarodni standard ISO 7886-1 (Sterilne podkožne brizge za enkratno uporabo - 1. del. Brizge za ročno uporabo.),.

Primer brizge, skladne s standardom ISO 7886

Pravilna zasnova oprijema bo uporabniku omogočila večji nadzor nad brizgo med izpiranjem. Slaba zasnova oprijema prstov otežuje držanje in nadzor cevi brizge med izpiranjem. Specifikacija ISO zahteva, da mora biti oprijem za prste primerne velikosti, oblike in moči za predvideni namen, poleg tega omogoča varno držanje brizge med uporabo.

Drugo pomembno merilo za načrtovanje, kot je določeno v standardu ISO, je razdalja med potisnim gumbom na batu oprijema, ko je bat potisnjen do konca. Ta dolžina zagotavlja, da med vbrizganjem zadnjih nekaj ml raztopine ne pride do neželenega zvišanja tlaka vbrizga. Če je ta dolžina premajhna, uporabnik težko ohranja konstanten pritisk vbrizga med postopkom izipiranja in še posebej na koncu vbrizga. Za brizge velikost 5ml in več je predpisana razdalja vsaj 12,5mm.

Jasna, jedrnata in natančna graduacija na brizgi je vedno dodatna prednost. To je še posebej pomembno, kadar morate aplicirati natančno količino raztopine.

Hitrost izpiranja

Hitrost izpraznjenja brizge neposredno vpliva na dinamični tlak vbrizga, ki nastane med izpiranjem. Hitreje kot se brizga izprazni, večji bo opaženi dinamični tlak vbrizga. Hitrost izpiranja je primeren parameter za izpiranje, saj ga lahko zdravstveni delavec neposredno opazuje in nadzoruje. Hitro izpiranje lahko ustvari visoke dinamične tlake vbrizga (nad 40 psi). Ker je dinamični tlak vbrizga odvisen od premera cevi injekcijske brizge, mora proizvajalec injekcijske brizge priporočiti hitrost izpiranja. Manjši kot je premer cevi brizge, večji bo dinamični tlak za določeno hitrost izpiranja. Zato je treba pri brizgah z manjšim premerom uporabiti počasnejše izpiranje. Zapleti zaradi visokega tlaka vbrizgavanja vključujejo poškodbo ali pok katetra in/ali poškodbo ali rupturo vene.

Povprečni dinamični tlaki Praxiject brizg so pri enakih pogojih nižji od izmerjenih tlakov konkurenčnih brizg. 

Učinek zaklepanja bata

Visoki dinamični tlaki vbrizgavanja se lahko pojavijo tudi pri nekaterih znamkah brizg za izpiranje, če so potrebni za sprostitev bata s cevi brizge. Ta pojav imenujemo " učinek zaklepa bata " in nastane pri sterilizaciji s paro. Visoka temperatura med sterilizacijo povzroči, da se bat ‘’ prilepi ’’ na cev brizge. Za sprostitev bata pri tovrstnih brizgah potrebujemo visok dinamični tlak, ki lahko poškoduje kateter ali celo žilo.

Pri brizgah Praxiject, ki so sterilizirane z radiacijo, je porast tlaka na začetku injiciranja manjši od tlaka, ki je potreben za drsenje bata. Bat tako drsi enakomerno skozi celotnen čas vbrizgavanja.

Reflux krvi

Izraz refluks krvi pomeni aspiracijo krvi v distalno konico pripomočka za žilni pristop, potem ko je zdravstveni delavec sprostil pritisk na bat brizge po vbrizgu raztopine. Tlak vbrizga, ki se na bat izvede po zaključku postopka izpiranja, in zasnova bata sta ključna dejavnika, ki prispevata k refluksu krvi.
Višji kot je pritisk na bat na koncu postopka izpiranja, več krvi bo potegnilo nazaj v kateter, ko bo tlak na brizgi sproščen.
Razlike v zasnovi bata brizge bodo prispevale tudi k refluksu krvi. Bolj ko se bat lahko v cevi brizge ‘’ odbije nazaj ’’, ko je tlak na koncu postopka splakovanja sproščen, več krvi se bo potegnilo v kateter. Zapleti, povezani z refluksom krvi, vključujejo okluzijo katetra s tvorbo fibrina ali tromba.

Z zasnovo brizg Praxiject so dosegli, da pri njih do refluksa krvi ne pride.

Uporaba na sterilnih površinah

Embalaža izdelka je še en pomemben dejavnik pri izbiri injekcijskih brizg ali katerega koli drugega medicinskega pripomočka. Če so vsi pogoji enaki, mora embalaža želene brizge za izpranje omogočati uporabo na sterilnih površinah. Brizge za izpiranje namreč lahko uporabite na številnih različnih področjih bolnišnice, za različne namene in pod različnimi pogoji. Zato bi bilo bolje, če bi pri izbiri brizg upoštevali tudi varnost in izbrali izdelek, ki ga je mogoče uporabiti na sterilni površini, Brizge, ki niso namenjene za uporabo v sterilnih okoljih, lahko nehote uporabmo za izpiranje npr. v operacijski dvorani ali na opeklinskem oddelku, kjer je sterilnost zelo pomembna..

Praxiject brizge so sterilizirane po končnem pakiranju. Terminalna sterilizacija zagotavlja največji mogoči nivo sterilnosti. Sterilna je torej tudi zunanja stran brizge Tudi zasnova embalaže omogoča, da po odprtju brizga ostane v sterilni embalaži. Ovojnina se enostavno odpre in se ne trga.

Brizge Praxiject torej lahko uporabite na sterilnih in nesterilnih površinah.

Kakovost raztopine

Po katerih standardih je brizga za izpianje in njena raztopina izdelana? Farmacevtska kakovost, kot je USP (United States Pharmacopeia) ali boljša, bi bila idealna izbira.
Nekateri konkurenčni izdelki ne ustrezajo standardu USP. Ker se lahko pomotoma zgodi, da brizgo za izpiranje uporabimo tudi za druge namene, kot je izpiranje ran ali celo pripravo zdravil (čeprav brizge niso temu namenjene), je pomembno, da specifikacije izdelka ustrezajo vsaj standardu USP. Tako preprečimo neželene posledice v primeru neindicirane uporabe.

Izluževanje snovi iz plastike v raztopino

Številni kemični dodatki, ki dajejo izdelkom iz plastike želene lastnosti, vplivajo tudi na okolje in zdravje ljudi. Ljudje so izpostavljeni tem snovem z uporabo izdelkov, izdelanih in shranjenih v plastični embalaži. Kemične spojine migrirajo iz plastične embalaže v izdelke, shranjene v posodah. Pojav izpiranja snovi iz plastičnih posod v živilske izdelke in raztopine je dobro znan in je temeljito preučen.

Učinek izluževanja snovi je bistveno bolj zrazit pri segrevanju v plastični embalaži. Pri izdelkih za uporabo v zdravstvu so raztopine shranjene v plastični embalaži in pri sterilizaciji z vodno paro izpostavljene visokim temperaturam. Primer takega izdelka so napolnjene injekcijske brizge. Nekateri proizvjalci izdelke, ki vsebujejo raztopino, sterilizirajo s paro pri visoki temperaturi.

Visokotemperaturna parna sterilizacija brizge dlje časa izpostavlja temperaturi 121° C, da se raztopina v brizgi dokončno sterilizira. Raztopina doseže ali preseže vrelišče, zato se iz plastične brizge in gumijastega dela bata v raztopino ekstrahirajo neželene kemične spojine. Obstajajo tudi drugi neželeni učinki, na primer nabrekanje gumijastega bata, kar povzroči lepljenje bata na cev brizge.

Pri brizgah, ki so sterilizirane pri visokih temparaturah, so s kemijskimi metodami odkrili in potrdili celo vrsto spojin v raztopini, na primer 2-methyl-2-propanol, 2-methyl-2-butanol  ethyl-butyl ether. Omenjene spojine povzročajo neprijeten okus raztopine in so lahko škodljive za bolnike.

Za svojo ustanovo izberite prednapolnjene brizge, ki so bile sterilizirana z nizkotemperaturnim postopkom sterilizacije, kot je gama obsevanje. Nizkotemperaturni postopek sterilizacije z gama obsevanjem sprošča manj neželenih snovi. Izvedite preizkus okusa in primerjate različne blagovne znamke. Izberite znamko, ki je najbolj podobna okusu fiziološke raztopine in ne raztopine z okusom po plastiki ali kovini.

Oglejte si video posnetek; Primerjava lastnosti dveh vrst brizg

Literatura

Whitepaper on the criteria for selection of flush syringesWhitepaper on the criteria for selection of flush syringes

Whitepaper Leaching EffectWhitepaper Leaching Effect

Brošura PraxijectBrošura Praxiject



Povezani izdelki