Kako vzdrževati AV fistulo

Kako vzdrževati AV fistulo

Prispevek: dr. Marisa Pegoraro, medicinska sestra, specializirana za hemodializo v bolnišnici Niguarda Ca 'Granda v MIlanu, članica znanstvenega združenja EDTNA / ERCA, nekdanja predsednica znanstvenega združenja SIAN.

Še en zanimiv članek o osrednji temi pri hemodializi: pravilno vzdrževanje žilnega pristopa. Spodaj nam dr. Pegoraro pomaga razumeti postopke, ki jih je treba upoštevati, tako z vidika bolnika kot zdravstvenega delavca, ter ponuja nekaj koristnih nasvetov, kako preprečiti okužbe.

Za bolnika, ki se zdravi na hemodializi, je žilni dostop bistven sestavni del zdravljenja, ki mu omogoča, da uživa določeno raven dobrega počutja in kakovost življenja.

Kateter omejuje, zlasti v prvih nekaj tednih. Zaščititi ga je treba pred vodo, vendar to ne pomeni, da se morate prenehati urejati, se umivati, skrbeti zase, skratka ljubiti se. Na primer, lahko se umivate z gobico po delih telesa ali še bolje, uporabite ustrezne pripomočke, kot so vodoodporni žepi. V dializnem centru lahko zaprosite za posebna navodila o njih in njihovi razpoložljivosti.

Po drugi strani pa je, če je žilni pristop fistula, veliko lažje nadaljevati z običajnimi dobrimi higienskimi praksami, pri čemer je treba malo več pozornosti nameniti ohranjanju dobro navlažene kože, zlasti na področju zbadanja na fistuli, ki je lahko obremenjen z obliži, punkcijami in hematomi.

KAKO PREPREČITI OKUŽBE ŽILNEGA PRISTOPA

Ob dobri osebni higieni morate najprej očistiti roko. Operite roko z milom in vodo ter posušite območje za vstavljanje igle tik pred dializo, ne da bi nanj položili oblačila. Preden vstavite iglo, izvedite postopek razkuževanja, priporočen v protokolu dializnega centra. Paziti morate tudi po dializi.

Po hemostazi odstranite ostanke krvi s fiziološko raztopino, posušite in pokrijte vbodna mesta z obližem / povojem, ki ga je treba nositi 5-6 ur po dializi, kolikor je potrebno za nastanek dobre kraste. Če po tem času krvavitev ne preneha, o tem obvestite medicinske sestre v svojem dializnem centru.

Še pomembneje je, da upoštevate te varnostne ukrepe, če imate luskavico ali imate kakšno druge spremembe na koži. Prav tako morate skrbno spremljati rdečico ali vnetja. Po potrebi uporabite ustrezne obloge na koncu dialize.



Povezani izdelki