Preprečevanje izgubljanja beljakovin pri bolnikih s kronično ledvično boleznijo

Preprečevanje izgubljanja beljakovin pri bolnikih s kronično ledvično boleznijo

Med številnimi dejavniki tveganja, ki vplivajo na izid bolnikov s kronično ledvično boleznijo (KLB), zlasti tistih s končno ledvično boleznijo (ESRD) in vzdrževalno dializo, stanje presnovnih in prehranskih motenj, to je izgubljanje beljakovin in energije (angleški izraz protein energy wasting), igra glavno vlogo.

Pri bolnikih s kronično ledvično boleznijo precej dejavnikov vpliva na njihov slabši prehranski in presnovni status, kar vodi do številnih škodljivih posledic in povzroči višje stopnje hospitalizacije in smrtnosti pri teh bolnikih. S celostnim pristopom preprečevanja in zdravljenja se lahko izognemo nadaljnjim izgubam beljakovin in dopolnimo že izgubljene zaloge.

Povzetek

Izgubljanje energije in beljakovin je pogosto pri bolnikih s kronično ledvično boleznijo in je povezano s škodljivimi kliničnimi izidi, zlasti pri osebah, ki prejemajo vzdrževalno dializno terapijo. Številni dejavniki lahko vplivajo na prehranski in presnovni status bolnikov s kronično ledvično boleznijo, in zahtevajo kombinacijo terapevtskih postopkov za preprečevanje ali zmanjšanje izčrpanja beljakovin in energije. Sem spadajo optimizacija vnosa hranilnih snovi s hrano, ustrezno zdravljenje presnovnih motenj, kot so presnovna acidoza, sistemsko vnetje in pomanjkanje hormonov, ter predpisovanje optimiziranih dializnih režimov.

Pri bolnikih, pri katerih peroralni prehranski vnos iz običajnih obrokov ne more vzdrževati ustreznega prehranskega stanja, se je pokazalo, da so prehranska dopolnila, ki se dajejo peroralno, enteralno ali parenteralno, učinkovita pri dopolnjevanju zalog beljakovin in energije. V klinični praksi so peroralna prehranska dopolnila dokazano učinkovita, varna, bolniki pa jih uživajo skladno z navodili.

Tudi anabolične strategije, kot so anabolični steroidi, rastni hormon in telesna vadba, v kombinaciji s prehranskimi dopolnili ali samostojno, izboljšujejo zaloge beljakovin in predstavljajo potencialne dodatne pristope za zdravljenje izgubljanja beljakovin. Kot nove terapije se pojavljajo stimulansi apetita, protivnetni posegi in novejša anabolična sredstva.

Prehranski vnos hranil pri bolnikih s kronično ledvično boleznijo

Pogost in pomemben vzrok izgubljanja beljakovin pri bolnikih s kronično ledvično boleznijo, zlasti tistih na vzdrževalni dializi, je neustrezen vnos beljakovin in energije v prehrani. Glavni dejavnik, ki prispeva k neustreznemu vnosu hrane pri teh bolnikih, je neješčnost, ki se lahko razvije kot posledica uremičnih toksinov, dializnih postopkov, pridruženih bolezni, vnetij, acidemije in / ali bolezni srca in ožilja. Nezadosten vnos hranil se lahko pojavi tudi zaradi depresije, slabe socialno-ekonomske situacije ali zgodnjega občutka sitosti zaradi absorpcije glukoze iz raztopine pri peritonealni dializi (PD).

Poleg tega bolniki med dializo izgubljajo aminokisline, nekatere peptide, kri, vitamine, elemente v sledovih in glukozo, kar jih še dodatno ogroža.

Pri klinično stabilnih bolnikih s stopnjo 3-5 kronične ledvične bolezni, ki niso na dializi, prehranski vnos beljakovin 0,6–0,8 g / kg idealne telesne mase na dan in energije 30–35 kcal / kg idealne telesne mase na dan zadošča, da ohranijo zaloge beljakovin ves čas napredovanja ledvične bolezni. Te ravni je treba prilagoditi, kadar pride do povečanja potreb, na primer zaradi akutne bolezni in hospitalizacije.

Pri bolnikih s končno ledvično okvaro na vzdrževalni dializi je neizogibna izguba aminokislin in albumina preko dializatua, poleg tega pa dializa sproži tudi vnetni proces. Zato so minimalne potrebe po beljakovinah in energiji za bolnike na vzdrževalni hemo- in peritonealni dializi višje, to je 1,2 g / kg idealne telesne teže na dan in 30–35 kcal / kg idealne telesne teže na dan glede na telesno aktivnost. Poleg tega je pomembno, da je vsaj 50% vnosa beljakovin visoke biološke vrednosti. Pri starejših bolnikih s kronično ledvično boleznijo, ki se ponavadi manj gibljejo, je sprejemljiv vnos energije 30 kcal / kg telesne teže na dan.

Poleg običajnih strategij za izboljšanje prehranskega vnosa hranil je nadzorovana oskrba z visoko vsebnostjo beljakovin v obrokih ali dodatkih med hemodializo izvedljiva strategija, ki jo je treba zagovarjati pri ogroženih bolnikih.

Povečan prehranski vnos beljakovin pri bolnikih s končno ledvično okvaro lahko privede tudi do povečanega vnosa več potencialno škodljivih elementov, zlasti fosforja. Po drugi strani pa prestrogo omejevanje vnosa fosforja lahko privede do premajhnega vnosa beljakovin. Epidemiološki podatki kažejo, da so imeli bolniki z vzdrževalno hemodializo najboljše rezultate ob zmanjšanih koncentracijah  serumskega fosforja in hkrati povečanem vnosu beljakovin, najslabše pa pri kombinaciji nizkega vnosa fosforja in beljakovin.

Pri prehrani je torej potrebno upoštevati tudi vsebnost fosforja v določenih virih beljakovin in drugih hranilih, ki vsebujejo fosfor. Povečanje serumskega fosforja, zlasti po povečanju vnosa beljakovin, je običajno skromno in je lahko predvsem posledica fosforja, ki ga vsebujejo dodatki / konzervansi v predelani hrani. Vir beljakovin (to je predvsem vegetarijanska prehrana, ki vodi do nižjih koncentracij fosforja v serumu) pomembno vpliva na homeostazo fosforja pri bolnikih s KLB.

Peroralna enteralna prehranska dopolnila

Pri bolnikih s KLB, kjer standardni preventivni ukrepi ne morejo zmanjšati izgube zalog beljakovin in energije, je prehransko dopolnjevanje ustrezen naslednji korak. Peroralne dodatke je treba dajati dva do trikrat na dan, po možnosti eno uro po glavnih obrokih ali med dializo, kjer lahko uporabimo tudi parenteralno prehrano, če bolnik ne prenaša peroralnega ali enteralnega dajanja hranil.

Peroralno dodajanje lahko zagotovi dodatnih 7–10 kcal / kg na dan in 0,3–0,4 g / kg beljakovin na dan, kar zahteva minimalni spontani vnos 20 kcal / kg na dan energije in 0,4–0,8 g / kg na dan beljakovin, da bi dosegli priporočeni prehranski vnos energije in cilje vnosa beljakovin.

Adpro nephro

AdPro Nephro doza 300g

Adpro nephro je živilo za posebne zdravstvene namene. Namenjeno je kot dodatek za dializne bolnike, ki z običajno prehrano ne morejo zagotoviti zadostnega vnosa beljakovin.

Gre za beljakovinski koncentrat v prahu, pripravljen je iz sirotke. Vsebuje zelo nizke koncentracije fosforja in kalija ter drugih neželenih sestavin. 

Adpro nephro lahko vmešamo v običajno prehrano, ki zaradi tega ne spremeni okusa. Kot dodatek ga lahko uporabimo pri pripravi cele vrste jedi.

Dializni bolnik s tem dodatkom ne dobi dodatnega vnosa tekočine, kar je pomembno pri uravnavanju bilance tekočine.

OPIS

Živilo za posebne zdravstvene namene za prehransko uravnavanje bolezni povezanih z beljakovinsko podhranjenostjo pri ledvični odpovedi, ki zahteva dializo. Primerno za uporabo od 1. leta starosti.

POMEMBNO OBVESTILO

Samo za uporabo pod strogim zdravniškim nadzorom. Ni primeren kot edini vir prehrane. Samo za enteralno uporabo. AdPro nephro se ne sme uporabljati v primerih, kjer je enteralna prehrana kontraindicirana ali če obstajajo intolerance ali alergije tudi samo na eno od sestavin. AdPro nephro ni primeren za dojenčke v prvem letu življenja.

AdPro nephro, z nizko vsebnostjo kalija in fosforja, je beljakovinski koncentrat (91 %) v obliki prahu na podlagi visoke vrednosti beljakovin sirotke.
AdPro nephro je primeren za dopolnitev dnevne potrebe po beljakovinah pri povečanih potrebah ali pa pri nezadostnem vnosu beljakovin preko običajne prehrane, kadar sočasno omejujejo vnos kalija in fosforja. Primerno za uporabo od 1. leta starosti.

ZNAČILNOSTI PROIZVODA

AdPro nephro je
• z nizko vsebnostjo kalija in fosforja
• brez glutena
• brez fruktoze in laktoze
• brez vlaken
• zlahka topen v hladni in topli hrani in pijačah
• skoraj nevtralnega okusa
• primeren za obogatitev sladkih in slanih jedi in tudi za dodajanje v testo
• primeren za hranjenje po sondi

DOZIRANJE

Dnevna količina AdPro nephro mora biti določena v prehranskem urniku. V idealnem primeru je dnevna količina razdeljena v več posameznih obrokov.

PRIPRAVA/ UPORABA

Priporočamo uporabo 11 g AdPro nephro na 100 g hrane/ pijače.

Pri obogatitvi hrane, npr. zelenjavnega pireja ali sadnega pireja ali primerne sladice z nizko vsebnostjo kalija in fosforja, priporočamo uporabo metlic. Pri mešanju z zelo vročimi obroki, AdPro nephro lahko flokulira (kosmiči). Da bi se temu izognili, prej odstranite obrok iz štedilnika, da se malo ohladi in nato dodajte AdPro nephro.
Za mešanje AdPro nephro z napitki (kot shake) priporočamo uporabo stresalnika. Vedno sveže obogatite obroke in pijače z AdPro nephro.
Pri obogatitvi testa, zmešajte AdPro nephro najprej z moko. Pri izdelavi kolačkov in vafljev obogatite z do 50 g AdPro nephro na 100 g moke. AdPronephro je primeren tudi za obogatitve napitkov in hranjenje po sondi po nasvetu zdravnika.

Knjižica receptov Poslastice z AdPro nephro
Spletna stran proizvajalca

LITERATURA

Ikizler TA. Optimal nutrition in hemodialysis patients. Adv Chronic Kidney Dis. 2013;20(2):181-189. doi:10.1053/j.ackd.2012.12.002

Kalantar-Zadeh K, Ikizler TA. Let them eat during dialysis: an overlooked opportunity to improve outcomes in maintenance hemodialysis patients. J Ren Nutr. 2013;23(3):157-163. doi:10.1053/j.jrn.2012.11.001

Jadeja YP, Kher V. Protein energy wasting in chronic kidney disease: An update with focus on nutritional interventions to improve outcomes. Indian J Endocrinol Metab. 2012;16(2):246-251. doi:10.4103/2230-8210.93743

Ikizler TA, Cano NJ, Franch H, et al. Prevention and treatment of protein energy wasting in chronic kidney disease patients: a consensus statement by the International Society of Renal Nutrition and Metabolism. Kidney Int. 2013;84(6):1096-1107. doi:10.1038/ki.2013.147